joi, 4 noiembrie 2010

Placute de frana: tipuri

Se deosebesc patru tipuri de placute de frana, in functie de materialul folosit la fabricarea partii ce intra in frecarea cu discul de frana:

Placute de frana semi-metalice.

Aceste placute de frana contin un amestec de 30-65% metal. Mai includ otel, cupru si grafit precum si compusi anorganici precum si compusi care au rolul de a tine componentele impreuna. Acest tip de placute de frana ofera un bun transfer de caldura si sunt foarte durabile. Dezavantaje: zgomot mai puternic, uzura mai pregnanta a discurilor de frana.

Placute de frana de tipul NAO (non-asbestos organic)

Acest tip de placute de frana este realizat din fibre de sticla, carbon, cauciuc si kevlar. Ele mai contin diverse materiale de umplere precum si rasini rezistente la temperaturi foarte mari. Sunt placute de frana destul de silentioase, insa se uzeaza mai repede si produc mai mult praf.

Placute de frana
Placute de frana NAO cu continut scazut de metal

Placutele de frana de tipul amintit mai sus sunt realizate dintr-o formula organica amestecata cu un procent redus (10-30%) de cupru sau otel pentru a oferi un transfer mai bun al caldurii si o franare mai puternica. Adaugarea materialelor din urma are ca efect producerea unei cantitati mai mari de praf la franare, precum si un zgomot ceva mai ridicat.

Placute de frana ceramice

Placutele de frana ceramice sunt realizate din fibre ceramice, materiale de umplere neferoase, agenti de lipire si , cateodata, mici cantitati de metal. Aceste placute de frana ceramice au o culoare deschisa. Pretul lor este mai mare fata de cel al celorlalte tipuri de placute, insa se justifica printr-o capacitate mare de transfer a caldurii, o franare performanta, un zgomot aproape inexistent si o uzura redusa a discului de frana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu