miercuri, 3 noiembrie 2010

Placute de Frana

Placutele de frana sunt componente ale sistemului de franare utilizate in industria auto. Sunt fabricate din otel pe care se lipeste un segment de material pentru frecare. Suprafata de frecare a placutelor de frana "calca" pe discurile de frana.

Placutele de frana transforma energia kinetica in energie termica prin frecare. Etrierul contine doua placute de frana ale caror fete calca pe discul de frana. Cand franarea hidraulica este aplicata, etrierul impinge cele doua placute de frana catre discul de frana ce se afla in miscare. Rezultatul actiunii placutelor de frana este oprirea autoturismului.

Placute de frana

In aplicatiile industriale sistemul de franare bazat pe discuri etrierul foloseste doua placute de frana, cate una pentru fiecare parte a discului. Totusi, sistemele de franare ale masinilor de curse folosesc pana la 6 placute de frana pe etrier, fiecare dintre aceste placute avand diferite proprietati la franare.

placute frana
Placute de frana

In functie de materialele din care sunt fabricate, placutele de frana se inlocuiesc periodic. Majoritatea acestor placute de frana sunt echipate si cu sisteme de semnalizare la bordul autovehicului a faptului ca inlocuirea lor trebuie facuta intr-un interval relativ scurt. Putem deosebi mai multe sisteme de avertizare: generatiile mai vechi de placute de frana au un sistem de metal care incepe sa scartatie atunci cand placutele sunt uzate, in timp ce generatile mai noi de placute de frana folosesc un circuit electric care in momentul uzarii placutei se inchide si este semnalizat la bord. Placutele de frana montate pe masinile mai scumpe folosesc un circuit electronic pentru a-si semnaliza uzura.

Deosebim mai multe tipuri de placute de frana, in functie de materialele din care acestea sunt fabricate si de scopul pentru care sunt facute: normale, ceramice si racing. Unele placute de frana ceramice costa foarte mult insa au o eficienta extrem de ridficata precum si o durata de viata mai lunga. Un set de placute de frana racing este potrivit doar in aplicatile din sportul cu motor. Ca sa fie eficiente, aceste placute de frana trebuie incalzite inainte, acest lucru facandu-le nepotrivite pentru condusul de zi cu zi.

Un set de placute de frana se innumara printre cele mai importante piese care echipeaza autovehiculul Dumneavoastra. Aceste placute de frana contribuie activ la siguranta Dvs. De aceea ele nu trebuie niciodata ngelijate, intotdeauna, inspectate si schimbate la timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu